Kilder og metoder
Det er begrenset hva som ligger tilgjengelig av data om friluftsliv for alle kommunene i landet. Friluftslivsbarometeret gir derfor ikke hele sannheten om friluftslivet i kommunene, men ut fra de dataene som finnes, gir indikatorene samlet likevel et bilde av situasjonen i den enkelte kommune.
Indikatorene er hentet fra ulike kilder og måler, enten direkte eller indirekte, ulike faktorer knyttet til muligheter, aktiviteter, tilrettelegging og innsats for friluftsliv i kommunene.
Kåringen er delt inn i fire temaer, som hver har sine indikatorer. Hver kommune evalueres basert på de indikatorene som er relevante for kommunen, og tildeles en poengsum per indikator. Poengsummen er relativ og avhenger av hvordan andre kommuner presterer på samme indikator. Poengene «winsoriseres» før de normaliseres til en skala fra 0 til 100. Winsorisering er en metode som reduserer påvirkningen av ekstremverdier, ved å justere de høyeste og laveste verdiene til spesifikke prosentiler i datasettet.
Kommunens poengsum per tema beregnes som et vektet gjennomsnitt av indikatorpoengene innenfor temaet. Vektingen av indikatorene er basert på en skjønnsmessig vurdering.
Den endelige poengsummen for hver kommune er gjennomsnittet av poengene for de fire temaene.
I tillegg til vektingen av hver enkelt indikator, påvirkes innflytelsen også av hvor mange andre indikatorer som inngår i samme tema. Hvis en indikator ikke er relevant for en kommune (for eksempel fordi kommunen ikke har strandsone), ekskluderes indikatoren fra beregningen. Dette fører til at de gjenværende indikatorene i temaet får større vekt.
Det er viktig å presisere at rekkefølgen i rangeringen av kommunene er viktigere enn den eksakte poengsummen.